Vláda schválila novou Hospodářskou strategii ČR

Zařadit se do roku 2040 do top 10 zemí Evropské unie s nejvyšším hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele. To je hlavním cílem nové Hospodářské strategie, kterou schválila vláda. Strategie obsahuje více než 150 opatření v oblastech legislativy, financování, spolupráce s podnikatelským sektorem nebo kapitálového trhu.

„Česko se v posledních desetiletích díky své tvrdé práci úspěšně zařadilo mezi stabilní tržní ekonomiky Evropské unie. Nyní před sebou máme další velký úkol. Posunout českou ekonomiku ještě dál a vytvořit takové podmínky, které budou přinášet vyšší zisky. S tím nám pomůže nová Hospodářská strategie, která nezůstane jen dalším nenaplněným dokumentem, ale od prvního dne ve funkci pracuji na jejím zavádění do praxe. Spolu s odborníky jsme připravili 150 opatření, která pomohou Česko posunout mezi 10 nejvýkonnějších ekonomik Evropské unie podle výše HDP na obyvatele,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček.

Klíčové oblasti hospodářské strategie:

Rozvoj lidského kapitálu

Klíčovým předpokladem pro růst přidané hodnoty je dobře vzdělaná a kvalifikovaná pracovní síla. Česká republika musí investovat do vzdělávání a především do oborů, které jsou klíčové pro budoucí vývoj ekonomiky, jako jsou přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika.
Podpora celoživotního vzdělávání a rekvalifikací pomůže zaměstnancům přizpůsobit se novým požadavkům trhu práce a technologiím.
Firmy musí spolupracovat se vzdělávacími institucemi na vytváření studijních programů zaměřených na potřeby trhu.
Investice do výzkumu a vývoje jsou zásadní pro tvorbu inovativních řešení, která zvýší přidanou hodnotu v průmyslu a službách.

Strategická infrastruktura

Moderní a efektivní infrastruktura je základním předpokladem pro úspěch ekonomik s vysokou přidanou hodnotou. Česká republika musí investovat do modernizace své energetické, dopravní a digitální infrastruktury.
Dekarbonizace energetiky, rozvoj vysokorychlostních železnic a pokročilých digitálních sítí (včetně 5G a kybernetické bezpečnosti) umožní českým firmám konkurovat na globálním trhu.
Rozvoj infrastruktury musí být doprovázen investicemi do udržitelné energie a podpory technologických inovací, které umožní české ekonomice být konkurenceschopnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí.

Industrializace s přidanou hodnotou

Cílem je podpora modernizace domácích firem, zejména těch malých a středních, aby byly schopny osvojit si čisté a udržitelné technologie, digitální technologie a další klíčové technologie, aby obstály v evropské i světové konkurenci.
Strategie věnuje oblasti čisté mobility a polovodičů zvláštní pozornost, zejména ve vztahu k potřebné mezinárodní spolupráci, zabývá se také dekarbonizací energeticky náročných odvětví a dotýká se obranného a bezpečnostního průmyslu.

Financování

Strategie využívá evropské fondy a národní zdroje k podpoře udržitelného rozvoje a financování projektů v oblastech, jako je dekarbonizace, digitální transformace a výzkum, vývoj a inovace.
Cílem je také rozvoj kapitálového trhu v České republice, což zlepší přístup firem k financování a sníží jejich závislost na bankovních úvěrech. Strategie také zahrnuje podporu rizikového kapitálu pro inovativní startupy.

Cílem dokumentu je dosažení dlouhodobého, udržitelného růstu, založeného na konkurenceschopnosti a vysoké přidané hodnotě. „Strategie se v oblasti industrializace s přidanou hodnotou zaměřuje na konkrétní technologie a strategická odvětví, jako jsou automobilový průmysl a čistá mobilita, polovodiče a výroba čipů či udržitelné a digitální technologie,“ říká ministr Vlček. Vysokou přidanou hodnotu zahrnují především inovativní, sofistikované či designově zajímavé produkty a služby, které mají unikátní vlastnosti a jsou těžko zastupitelné na trhu. „Modernizace průmyslu, investice do vzdělání, výzkumu a infrastruktury jsou klíčovými kroky na této cestě,“ dodává ministr.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT.NEWS  

​ 

Napsat komentář

Government

Future Forces Exhibition & Forum v Praze

Výstava, souběžné odborné panely a témata pracovních skupin NATO jsou zaměřeny na nejnovější trendy a technologie, sdílení zkušeností z operací, posilování obranných schopností a odolnosti

Číst dále »