ČEZ naváže strategickou spolupráci s Rolls-Royce SMR

Skupina ČEZ chce při vývoji a výstavbě malých modulárních reaktorů (SMR) spolupracovat s firmou Rolls Royce SMR a uzavřít s ní strategické partnerství. První reaktor plánuje britská společnost ve Velké Británii na počátku 30. let.

Společnost ČEZ v rámci výběru posoudila informace od sedmi uchazečů, kteří byli osloveni na základě potenciální vhodnosti pro umístění v České republice. Z tohoto posouzení vzešla jako nejlepší společnost Rolls-Royce SMR, se kterou chce ČEZ navázat strategické partnerství. Ještě před jeho uzavřením stát provede bezpečnostní posouzení britské společnosti, obdobně jako tomu bylo u zájemců o výstavbu velkých jaderných bloků.

SMR jsou inovativní technologie, které bude moci občanům a firmám dodávat nejen elektřinu, ale také teplo, takže mohou nahradit dosluhující uhelná zařízení a pomoci s dekarbonizací energetiky. Program výstavby SMR navíc představuje velkou příležitost pro českou ekonomiku – otevírá se možnost pro výrobu jaderných zařízení i významné zapojení do dodavatelského řetězce, podobně jako u velkých bloků.

Výhodou pro Českou republiku je, že Rolls-Royce SMR svůj dodavatelský řetězec teprve tvoří, a české firmy tak mají jedinečnou možnost stát u jeho zrodu a zapojit se v maximální možné míře. Díky této strategické spolupráci se tak budou moci lokální firmy podílet nejen na rozvoji a realizaci nového malého modulárního reaktoru, ale také na dodávkách SMR do zahraničí.

„Strategické partnerství se společností Rolls-Royce SMR nám umožní využít naše dlouholeté zkušenosti v oblasti jaderné energetiky v kombinaci s vysokou technologickou vyspělostí britské firmy,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš s tím, že na ČEZ nyní bude se svým protějškem dojednávat konkrétní podobu spolupráce.

První modulární reaktor plánuje Skupina ČEZ poblíž jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Vyrůst by měl v první polovině 30. let ještě před spuštěním nového velkého českého jaderného bloku, se kterým plány počítají před rokem 2040. ČEZ při jeho přípravě úzce spolupracuje s Jihočeským krajem i dceřinou společností ÚJV Řež.

ČEZ prověřuje také další lokality vhodné pro výstavbu dalších malých modulárních reaktorů. Jde například o lokalitu Tušimice, potenciální lokalitou jsou také Dětmarovice. Obě lokality nyní prochází celou řadou intenzivních průzkumných a monitorovacích prací, než bude definitivně jasné, zda jsou vhodné pro umístění jaderného zdroje.

Modulární reaktory je možné vyrábět sériově v továrnách a po jednotlivých blocích jich postupně víc soustředit na jednom místě. Při jejich přípravě dává smysl umístit je do lokalit současných uhelných zdrojů, kde mohou SMR produkovat nejen elektrickou energii, ale i teplo do centrálních soustav zásobování teplem, které nyní v těchto regionech zajišťují právě končící uhelné elektrárny.

Tento posun ve spolupráci v oblasti SMR koresponduje s dřívějším Společném prohlášení o spolupráci, které v loňském roce podepsali ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a bývalý britský ministr pro energetickou bezpečnost Andrew Bowie. Jejím cílem bylo podpořit spolupráci obou zemí v této oblasti a zapojit české firmy do dodavatelských řetězců v rámci této inovativní technologie s vysokou přidanou hodnotou.

MPO uzavřelo s ČEZ v srpnu 2024 smlouvu o zajištění ochrany bezpečnostních zájmů České republiky, která zajistí, že výběr dodavatele a výstavba jaderné elektrárny proběhne v souladu s bezpečnostními požadavky státu. MPO bude spolupracovat s Ministerstvem vnitra, Bezpečnostní informační službou (BIS), ÚZSI, Vojenským zpravodajstvím a dalšími klíčovými institucemi na vyhodnocení bezpečnostních aspektů v souladu s nízkouhlíkovým zákonem.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT.NEWS  

​ 

Napsat komentář