Digitalizace stavebního řízení: Aktuální stav po změně vedení

Téma digitalizace stavebního řízení bylo v poslední době velmi diskutované, především z důvodu, že projekt dosud nebyl úspěšně realizován. Důležitou roli v tomto procesu sehrál Ivan Bartoš, ministr zodpovědný za digitalizaci, který však projekt nezvládl dovést k úspěšnému konci. Tento neúspěch vedl k jeho odvolání z vlády, což způsobilo další zdržení v implementaci dlouho očekávané digitalizace stavebního řízení.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si uvědomuje časový tlak, který vyplývá z termínů stanovených stavebním zákonem. Aby se předešlo dalším zpožděním, ministerstvo zvolilo jednací řízení bez uveřejnění, což umožnilo rychlejší uzavření smlouvy s dodavatelem informačního systému. Vybraný dodavatel již v minulosti dodal několik úspěšných agendových systémů pro veřejnou správu, což vzbuzuje důvěru, že dodávky budou splněny v termínu.

Navržený modulární systém bude poskytovat základní funkcionality požadované novým stavebním zákonem. Tento systém bude zahrnovat například Portál stavebníka, informační systém pro stavební řízení, evidenci dokumentů a staveb a napojení na základní registry, jako je katastr nemovitostí. První dodávka je naplánována na první kvartál roku 2024, následně budou systémy testovány a zpřístupněny stavebním úřadům a veřejnosti v červnu 2024.

Důležitou součástí procesu je také integrace s centrálními systémy a úložišti dat. Samotné samosprávy se nemusí obávat technické zátěže, protože systém nebude vyžadovat instalaci softwaru na jednotlivých pracovištích. Úředníci se jednoduše přihlásí prostřednictvím webového rozhraní. MMR plánuje školení pro úředníky v první polovině roku 2024, kde budou s novým systémem podrobně seznámeni.

I přes počáteční komplikace a personální změny ve vládě pokračuje projekt digitalizace stavebního řízení podle nově stanoveného harmonogramu. Výsledkem by mělo být zjednodušení stavebních procesů, a to jak pro úředníky, tak pro stavebníky z řad veřejnosti.

Zdroj: eGOVERNMENT.NEWS  

​ 

Napsat komentář