Měly by být sociální sítě omezeny na uživatele starší 16 let?

Jaký by měl být věkový limit pro přístup na sociální média a jak jej lze prosadit smysluplným a efektivním způsobem? Současné nástroje pro ověřování věku jsou většinou neúčinné a spoléhají na poctivost uživatele. A i když byly navrženy různé alternativy, a dokonce jsou v některých aplikacích v produkci, neexistuje žádné definitivní řešení, které by dokázalo zabránit mladistvým lhát o svém věku při registraci. Nebo snad existuje?

Australská vláda je nejnovější, která navrhuje vynutitelné věkové limity pro platformy sociálních médií, které by omezily přístup pro mladistvé pod 16 let. Opět však bez spolehlivých systémů pro ověřování věku.  Jedná se jen o návrh, který poukazuje na problém, aniž by nabízel způsob, jak jej řešit. Australská vláda uvádí, že testuje několik metod pro ověřování věku, ale poskytla jen omezené detaily, takže nevíme, zda má skutečně funkční řešení.

Podobné návrhy na věková omezení již byly předloženy v Dánsku, na Floridě, ve Velké Británii a v různých dalších regionech, ale opět, bez funkčního řešení, kterým by bylo možné platformy popohnat k odpovědnosti.

Zatímco zákonodárci s návrhem souhlasí, je těžké zjistit, zda problém skutečně zkoumají, nebo zda jde o PR tah, který má získat více hlasů. Jednou ze společností, která by byla nejvíce ovlivněna jakoukoli takovou změnou pravidel, by byla Meta, která se snaží přenést odpovědnost na Google a Apple, aby vynucovaly věková omezení na úrovni stahování aplikací. Návrh Mety by vyžadoval, aby uživatelé mladší 16 let získali rodičovské povolení ke stažení jakýchkoli aplikací, které by spadaly do klasifikačních parametrů.

To by se zdálo být smysluplnějším řešením než nechat aplikace, aby si samy stanovily své ověřovací parametry. Více centralizovaný přístup na úrovni operačního systému by mohl řešit mnoho výzev alespoň při škálování jednotného řešení, zatímco účty Apple a Google již vyžadují rodičovský souhlas pro mladistvé. Tento návrh je ale stále předmětem diskuse.

Je však také důležité poznamenat, které aplikace by byly takovým opatřením nejvíce ovlivněny a které by z toho měly prospěch. Jistě, Meta by přišla o uživatele, pokud by byli mladší 16 let náhle zablokováni z jejích aplikací. Ale víte, kdo by přišel o více? 20 % z 850 milionů aktivních uživatelů Snapchatu je údajně mladších 17 let, zatímco třetina celkového publika TikToku v USA je považována za 15letou nebo mladší.

Obě aplikace by měly mnohem více co ztratit, pokud by byla taková pravidla zavedena. A zatímco Meta veřejně podporuje nová opatření k zavedení věkových omezení, zároveň snižuje věkové požadavky pro svou VR sociální zkušenost Horizon Worlds. Pokud věříte, stejně jako Meta, že toto je budoucnost interakce na sociálních médiích, pak se zdá, že Meta dobrovolně prosazuje omezení ve starém školním paradigmatu, zatímco vytváří stejný problém znovu v další fázi.

Možná tedy Meta doufá, že jakákoli taková opatření ji ovlivní pouze krátkodobě, ale více ublíží jejím konkurentům, zatímco tyto změny ve VR proklouznou pod radarem.

Zdroj: socialmediatoday.com

Zdroj: SOCIAL MEDIA NETWORK NEWS  

Napsat komentář